2.7.14

Projectes tècnics per a l’autorització de centres sanitaris

NOSALTRES NO REALITZEM AQUESTS TREBALLS


Projectes tècnics per a l'autorització de centres sanitaris. Els psicòlegs necessiten projecte tècnic per sol·licitar l'autorització d'obertura d'un centre de consulta. Si ho fan abans del 4 d'octubre, no els caldrà cursar el màster previst a la Llei 33/2011 General de Salut Publica. Aquest fet esta provocant una creixent demanda d'encàrrecs entre els arquitectes tècnics. Aquest projecte ha d'estar signat per tècnic/a competent que especifiqui el compliment de les diferents normatives, així com la documentació gràfica corresponent.

Nota informativa sobre els tràmits per l'autorització d'una consulta sanitària

Contingut

NOTA INFORMATIVA SOBRE ELS TRÀMITS PER L'AUTORITZACIÓ D'UNA CONSULTA SANITÀRIA*

PER QUÈ SOL-LICITAR L'AUTORITZACIÓ D'UN CENTRE/CONSULTA SANITÀRIA.

La Llei 3/2014, de 27 de març, en la seva Disposició Final Vuitena regula el règim transitori per poder exercir la Psicologia General Sanitària sense necessitat de cursar el Màster previst a la Llei 33/2011, de 4 d'octubre, General de Salut Publica.
Es recomana com opció més segura sol·licitar personalment i individualment abans d'octubre de 2014 l'autorització d'obertura d'un centre/consulta sanitària de psicologia clínica al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

No obstant això, els col·legiats que no puguin fer-ho i que treballin o col·laborin en un centre ja autoritzat, que igualment sol·licitin, a través del centre on treballen, la seva constància en aquest Registre, o bé que quedi constància documental d'aquesta situació.

QUÈ S'HA DE FER PER SOL-LICITAR L'AUTORITZACIÓ


La persona interessada ha de realitzar la sol·licitud al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. S'adjunta enllaç a l'apartat de la web del Departament de Sanitat on surt tota la informació:


ENLLAÇ PÀGINA WEB DEL DEPARTAMEMT DE SALUT. TRÀMITS AUTORITZACIÓ DE
CENTRE/CONSULTA SANITÀRIA

QUINA DOCUMENTACIÓ S'HA D'APORTAR PER FER AQUEST TRÀMIT


S'ha d'aportar la següent documentació:

- Instància de sol·licitud emplenada
- Pagament de les taxes (159,30+24,65.-€). Es paguen una sola vegada
- Acreditació de formació emesa pel COPC
- Dades del Registre de la Propietat si el local és de propietat o còpia del contracte de lloguer, cessió d'espais, col·laboració professional, etc.
- Informe tècnic relatiu al compliment dels requisits tècnics per part del local on es presten els serveis. S'adjunta Link al document on surten els requisits tècnics:

ENLLAÇ WEB COPC A DOCUMENT GENERALITAT AMB EXPLICACIÓ TRÀMITS


EL COST DE LES TAXES S'HA DE PAGAR CADA ANY?


No, només es paguen una vegada quan es presenta la sol·licitud. El cost és de 159,30+24,65.-€ per servei a autoritzar.


L'INFORME TÈCNIC ÉS OBLIGATORI PER TOTS ELS CASOS?


Sí, el Departament de Salut el demana en tots els casos; s'ha d'aportar en paper i en format pdf.

QUINS SÓN ELS TÈCNICS QUE HO PODEN FER?


Arquitecte Superior, Arquitecte Tècnic-Aparellador/enginyer

ES POT DEMANAR L'AUTORITZACIÓ D'UNA CONSULTA AL DOMICILI PARTICULAR?


Es pot demanar en qualsevol lloc on es presti el servei, sempre i quan compleixi els requisits tècnics requerits.


ES POT DEMANAR L'AUTORITZACIÓ DINS D'UN ESPAI QUE JA TÉ UNA AUTORITZACIÓ CONCEDIDA?


Sí, es poden demanar diverses autoritzacions en un mateix espai sempre i quan compleixi els requisits tècnics requerits, i sigui compatible l'activitat de diversos professionals, per la qual cosa hauran de ser compatibles els horaris de tots els professionals. Cal informar-se bé dels diferents supòsits i possibilitats.

PODEN SER DIVERSOS ELS PROFESSIONALS QUE DEMANEN L'AUTORITZACIÓ EN UN MATEIX EXPEDIENT?


Sí, poden ser diversos, però si és així, és millor que ho facin com a socis d'una societat, perquè en cas contrari podria ser que en realitat l'autorització l'atorgui la Generalitat a només un dels professionals que la demanen i no a tots. Si no hi ha una societat, s'aconsella que la sol·licitud la faci cadascun d'ells individualment.

QUINS SÓN ELS REQUISITS TÈCNICS MÉS IMPORTANTS.


El requisit tècnic més important és que per espais de més de 100m2 o més de dos professionals o més d'1 de diferent especialitat sanitària, es necessita un lavabo (cambra higiènica), adaptat per minusvàlids. Salvant alguns casos concrets, no han d'haver-hi barreres arquitectòniques per arribar a la consulta. La resta són requisits fàcilment complets. Però tot això s'ha de comprovar amb el tècnic que farà l'informe i si cal demanar opinió prèvia al Departament de Salut.

NO SERVEIX ESTAR PRESTANT SERVEIS COM ASSALARIAT O COM AUTÒNOM EN UN CENTRE JA ENREGISTRAT?


Com ja dèiem al principi, de la lectura literal de l'esmena aprovada es demana tenir una consulta autoritzada abans del 6 d'octubre de 2014. Aquestes altres situacions no són l'opció més segura, però si algú no té possibilitat de demanar l'autorització d'una consulta, pot intentar que el seu centre, si està autoritzat, comuniqui a la Generalitat que un determinat psicòleg/a presta serveis allí, o que existeixi constància d'aquest fet per altres vies. De fet, el Departament de Salut no contempla la possibilitat que se li comuniquin aquestes variacions en les persones prestadores de serveis en un centre autoritzat i per aquest motiu no certificarà aquestes circumstàncies amb posterioritat.

Després de l'octubre de 2014 s'intentarà que també aquestes situacions siguin contemplades per exercir la psicologia sanitària, però com ja s'ha dit ara per ara no és l'opció més segura.

Barcelona, 22 de maig de 2014.

* La informació continguda en aquest escrit és fruit de l'experiència i consultes realitzades pels serveis jurídics del COPC i d'altres col·legiats, i es recomana que consultes més concretes i particulars haurien de ser contrastades per a més seguretat amb els serveis d'autorització de centres del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que és qui té la darrera paraula en les qüestions que se li puguin plantejar. Cal tenir en compte, a més, que en els pròxims mesos algunes de les qüestions i respostes donades poden variar en funció de les variacions de criteri que puguin haver-hi, de les quals el COPC anirà informant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada