2.1.14

Inspecció tècnica dels edificis (ITE) - Certificat d'Aptitud de l'Edifici

La inspecció tècnica dels edificis, en vigor des del 26 de febrer de 2011, és un sistema de control periòdic de l'estat dels edificis d'habitatges per tal de verificar el deure que tenen els propietaris de conservar i rehabilitar els seus immobles.
La inspecció és visual i es fa sobre aquells elements accessibles de l'edifici. No té per objecte detectar possibles vicis ocults ni preveure causes sobrevingudes, tot i que se'n pot extreure la conveniència d'una diagnosi més acurada. L'ha de dur a terme el/la tècnic/a amb titulació d'arquitecte, aparellador, arquitecte tècnic o enginyer de l'edificació, contractat/da pels titulars de l'edifici a inspeccionar.
L'ITE dóna lloc a un informe que descriu l'estat actual de l'edifici, les deficiències detectades i termini per esmenar-les i la qualificació de l'estat general de l'edifici. L'informe és previ a l'obtenció del Certificat d'Aptitud de l'Edifici, expedit per l'Administració.
A qui va dirigit?
  • A propietaris/àries d'edificis d'habitatges (propietat vertical)
  • A la comunitat de propietaris/àries (propietat horitzontal)
No va dirigit a propietaris/tàries d'edificis unifamiliars ni tampoc a la propietat d'edificis declarats inicialment en ruïna per l'ens local competent.
Està obligada a encarregar la ITE la propietat dels edificis de més d'un habitatge i que:
  • Superin l'antiguitat establerta al programa d'inspeccions (per exemple els edificis anteriors a 1930 han de disposar de la inspecció abans de 2013).
  • Vulguin acollir-se a ajuts públics per a la seva rehabilitació o algun dels seus habitatges.
  • Determinin els programes o ordenances locals.
  • Declari l'Administració davant de causes justificades com ara situacions de risc, determinades deficiències o l'ubicació en àrees de conservació i rehabilitació.
Terminis
Es pot sol·licitar en qualsevol moment.
No obstant això, Habitatge ha establert un programa d'inspeccions que fa obligatòria la ITE abans d'unes dates segons l'antiguitat dels edificis:
Antiguitat de l'edifici
Termini màxim per passar la inspecció
Anteriors a 1930
Fins el 31 de desembre de 2012
Entre 1931 i 1950
Fins el 31 de desembre de 2013
Entre 1951 i 1960
Fins el 31 de desembre de 2014
Entre 1961 i 1970
Fins el 31 de desembre de 2015
A partir de 1971
Fins al 31 de desembre de l'any en què l'edifici assoleixi els 45 anys d'antiguitat
L'antiguitat dels edificis es pot acreditar per qualsevol mitjà que sigui vàlid en dret.
Més enllà dels terminis màxims per antiguitat de l'edifici, Habitatge o els ens locals poden declarar l'obligació de la ITE  en els supòsits següents: 
  • situacions de risc
  • deficiències estructurals, constructives o de les instal·lacions
  • edificis situats en àrees de conservació i rehabilitació previstes en la Llei del Dret a l'Habitatge
  • qualsevol altra causa degudament justificada

Documentació
Documentació que cal adjuntar a la sol·licitud:
  1. Original de l'Informe de la inspecció tècnica segons model normalitzat , degudament complimentat per un/a tècnic/a amb la titulació d'arquitecte, aparellador, arquitecte tècnic o enginyer de l'edificació i validat pel col·legi professional corresponent i amb els annexos corresponents: 
En el cas que la ITE qualifiqui l'estat de l'edifici "amb deficiències greus" o "molt greu" a més de la ITE cal aportar:
  1. Certificat final d'obra de la Direcció Facultativa que ha dirigit les esmentades obres i que acrediti la seva correcta realització i finalització.

Taxes
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
La propietat de l'edifici haurà de fer-se càrrec del pagament de la ITE al facultatiu a qui li encarregui. (Es preveuen ajuts de caràcter excepcional quan s'acrediti la insuficiència de mitjans econòmics de les persones que compleixen els requisits de les convocatòries de subvencions per a la rehabilitació d'edificis d'ús residencial i d'habitatges).

Altres informacions
Contingut de l'Informe de la inspecció tècnica
L'informe conté els apartats següents:
  1. La descripció de l'estat actual de l'edifici.
  2. Deficiències detectades i termini per esmenar-les. Poden ser:
<![if !supportLists]>o    <![endif]>Deficiències greus: Són les que, per la seva importància, cal esmenar en els terminis indicats. En el cas que representin un risc per a les persones, cal indicar-ho expressament i detallar les mesures urgents de seguretat a adoptar prèvies a l'execució de les obres.
<![if !supportLists]>o    <![endif]>Deficiències lleus. Són les que, sense ser greus, fan necessària la realització de treballs de manteniment per evitar el deteriorament de l'edifici o d'una part d'aquest.
<![if !supportLists]>3.      <![endif]>Qualificació de l'estat general de l'edifici. Pot ser:
<![if !supportLists]>o    <![endif]>Molt greu: existència generalitzada de deficiències que per la seva importància afecten greument l'estabilitat de l'edifici i representen un perill per a la seguretat de les persones.
<![if !supportLists]>o    <![endif]>Amb deficiències greus: existència de deficiències que per la seva importància cal esmenar.
<![if !supportLists]>o    <![endif]>Amb deficiències lleus: existència de deficiències produïdes per manca de conservació. Cal efectuar treballs de manteniment per evitar el deteriorament de l'edifici o d'una part.
<![if !supportLists]>o    <![endif]>Sense deficiències.
Obligacions del tècnic que fa la ITE
  1. Ser veraç a les manifestacions de l'informe de la inspecció tècnica i ajustar-se als principis d'imparcialitat, objectivitat  i independència.
  2. Validar l'informe al seu col·legi professional.
  3. Lliurar l'informe a la propietat. A més s'ha de lliurar a Habitatge quan es qualifiqui l'estat de l'edifici com a molt greu.
  4. Comunicar:
    • situacions de risc per a les persones de forma immediata a l'ajuntament mitjançant model normalitzat  i a la propietat
    • situacions anòmales (aparènça d'infrahabitatge) a Habitatge mitjançant model normalitzat 
Obligacions de la propietat 
  1. Encarregar i tramitar la ITE quan sigui obligatòria.
    • La manca del certificat d'aptitud pot donar lloc, amb les diligències prèvies adients, a la imposició de multes coercitives i de sancions a les persones responsables.
    • En la venda d'habitatges d'edificis en els que la ITE sigui obligatòria, les persones venedores han de lliurar còpia degudament autenticada del certificat d'aptitud de l'edifici a les persones adquirents, si bé les poden exonerar de manera expressa d'aquesta obligació.
  2. Segons el resultat de l'informe de la inspecció tècnica de l'edifici:
    • Adoptar amb caràcter immediat les mesures de seguretat indicades a fi d'evitar situacions de risc per a les persones.
    • Esmenar les deficiències indicades en els terminis previstos en l'informe tècnic.
    • Dur a terme treballs de manteniment en qualificacions d'edificis amb deficiències lleus.
L'incompliment de la realització de les obres d'esmena de deficiències o de l'adopció de mesures de seguretat  previstes a la normativa faculten Habitatge per a adoptar les ordres d'execució i altres mesures d'intervenció administrativa.
Validesa del test de l'edifici en relació amb el certificat d'aptitud de l'edifici
Els Tests de l'Edifici previs a l'entrada en vigor del decret de la ITE (26/02/2011), sempre que no hagin transcorregut 24 mesos des de la seva emissió, es poden emprar per:
  • Sol·licitar el certificat d'aptitud dels edificis. Els edificis d'habitatges que a l'entrada en vigor del decret hagin estat sotmesos al Test de l'Edifici i no hagin estat requerits per Habitatge per a dur a terme obres d'esmena de deficiències o bé ja les hagin dut a terme, poden obtenir el certificat d'aptitud de l'edifici amb la qualificació d'apte amb una vigència de 10 anys des de la data d'avaluació positiva del test per part d'habitatge.
  • Acollir-se a programes públics de foment de la rehabilitació. 
Relació entre la cèdula d'habitabilitat i el certificat d'aptitud d'edificis d'habitatge
Si hi ha alguna discrepància entre la cèdula d'habitabilitat atorgada als habitatges i el resultat del certificat d'aptitud atorgat a l'edifici, prevaldrà:
  • Per a acreditar l'estat d'ús i conservació dels elements comuns de l'edifici: el certificat d'aptitud.
  • Per a acreditar l'estat dels elements privatius dels habitatges: la cèdula d'habitabilitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada