28.2.20

INSTAL·LACIONS ELÈCTRIQUES EN EDIFICIS I HABITATGES març 2020

La primera normativa es de 1930, es molt bàsica i aviat va ser modificada.



La segona va ser el 1933, també es molt bàsica encara que va durar mes de 20 anys.



La tercera va ser el 1955. També segueix sent molt bàsica encara que ja inclou algunes mesures de seguretat. Com tallar circuits amb fusibles o automatismes que tallin la corrent quant notin la presencia d'una intensitat anormal. En instal·lacions especials que s'utilitzi alta tensió s'hauran de connectar a terra(línies de reactàncies en alta tensió). El mateix passa si son elements de tensions especials. No aplicable a habitatges per ser tensions i voltatges estàndard. També entra en vigor l'autorització de l'administració per donar validesa a les instal·lacions que es realitzin.



La quarta va ser el 1973, en concret el Decret 2413/1973 de 20 de setembre que va entrar en vigor aproximadament el 9 de gener de 1974. Va suposar un considerable avanç en matèria de reglamentació tècnica i va establir un esquema normatiu basat en un reglament marc i unes instruccions complementaries, similar a l’actual normativa en la forma de desenvolupament.
Ja en aquesta normativa diu que la seva aplicació serà obligatòria per a les noves instal·lacions i a les ampliacions que es realitzin a partir de la data inicial de la seva vigència administrativa, així com en qualsevol instal·lació elèctrica realitzada amb anterioritat, quant el seu estat, situació o característiques comportin un risc per a les persones o es produeixin pertorbacions en el normal funcionament d’altres instal·lacions.
Per això en aquella època es van tindre de posar al dia quadres de comandaments de protecció per introduir els interruptors diferencials per controlar els contactes indirectes.
Ja es considera la realització de bolletins de la instal·lació elèctrica i la seva inscripció en un organisme de control per a les noves instal·lacions o reformes completes de la instal·lació.
En aquesta normativa ja entre en vigor la obligatorietat de tindre una xarxa de terra a l’edifici com element de seguretat BT008, BT020 i BT021.
Al BT016 es defineixen els elements privats de comandament i protecció. Obliga a la instal·lació un interruptor general automàtic de tall omnipolar, dispositius de sobrecàrrega i tallacircuits per cada un dels circuits interiors (no es defineix un número mínim) i un interruptor diferencial per la protecció de contactes indirectes.




La cinquena i última, que es la normativa vigent actualment a l’estat espanyol, es el Reglament Electrotècnic de baixa tensió REBT i les instruccions tècniques o ITC que es descriuen com BT i van de la 01 a la 52.
Aquesta normativa va entra en vigor el 18 de setembre de 2003 un any després de la seva publicació.
Quin es l’objecte d’aquesta normativa:
a- Preservar la seguretat de les persones i els bens
b- Assegurar el normal funcionament de les instal·lacions i prevenir les pertorbacions en altres instal·lacions i serveis.
c- Contribuir a la fiabilitat tècnica i a la eficiència econòmica de les instal·lacions.

A on s’aplicarà aquest nou reglament:
a- A les noves instal·lacions, a les seves modificacions i a les seves ampliacions
b- A les instal·lacions existents previ aquesta normativa quant es realitzin modificacions d’importància, reparacions d’importància i a les ampliacions que es realitzin. Que vol dir reparacions o modificacions d’importància, les que afecten a mes del 50% de la potencia instal·lada, o que afectin a línies completes de processos amb nous circuits i quadres, encara que es redueixi la potencia.
c- A les instal·lacions existents en referencia al regim d’inspeccions, si ve aquestes es realitzaran amb els criteris de la normativa que es van aprovar.

Sinó concorren cap d’aquest supòsits s’ha d’aplicar la normativa de quant es va realitzar l’edifici. Aplicant els mínims de seguretat que s'han desenvolupat en les normatives posteriors.
Guía Técnica de aplicación al Reglamento Electrotécnico de Baja Tensión



Inspeccions a realitzar per a la tramitació de la Inspecció Tècnica de l’edifici i per a la tramitació de la cèdula d’habitabilitat. La normativa indica que la instal·lació elèctrica no impliqui un risc per a les persones ni pertorbacions en el funcionament normal d’altres instal·lacions. I en concret defineix un nombre mínim de punts de llum i endolls de la instal·lació. I per el cas d’habitatges disposi com a mínim d’un interruptor de control de potencia ICP.





A desembre de 2017 es va editar un document de Recull de possible deficiències identificades en una inspecció visual i recomanacions per a la seva classificació. Cal tindre en compte que el decret per a la Inspecció Tècnica d’Edificis qualifica com a deficiències molt greus i greus, deficiències que s’han de solucionar immediatament, importants com a deficiències que son aptes però que cal solucionar, i lleus seria el mateix que importants però en menys grau.




Arrel del desenvolupament de la normativa vigent es van succeir tota una sèrie de preguntes que van caldre d’aclariments per part de l’administració.
Instrucció 7/2003 de 9 de setembre per a l’aplicació del REBT



Instrucció 9/2004 de 10 de maig sobre les condicions de seguretat en les instal·lacions elèctriques de baixa tensió d’habitatges



Instrucció 1/2014 de 19 de març guia tècnica del REBT, realitzat a mode de pregunta resposta





Inspeccions a realitzar

Determinades instal·lacions elèctriques s'han de fer revisar i inspeccionar. En funció del tipus del local, els titulars han de contractar el manteniment amb Inspecció de les instal·lacions elèctriques de baixa tensió. La contractació de manteniment va quedar derogada per sentència judicial.
Inspecció inicial
Han de ser objecte d'inspecció inicial, un cop fetes les instal·lacions, i també les seves ampliacions o modificacions d'importància, i abans de la seva posada en servei, les instal·lacions següents:
a) Instal·lacions industrials que requereixen projecte, amb una potència màxima admissible superior a 100 kW.
b) Locals de pública concurrència.
c) Locals amb risc d'incendi o explosió, de classe I, excepte garatges de menys de 25 places.
d) Locals mullats amb potència màxima admissible superior a 25 kW.
e) Piscines amb potència màxima admissible superior a 10 kW.
f) Fonts accessibles a persones no autoritzades amb potència màxima admissible superior a 10 kW.
g) Quiròfans i sales d'intervenció.
h) Instal·lacions d'enllumenat exterior amb potència màxima admissible superior a 5 kW.

Inspeccions periòdiques
Són objecte d'inspeccions periòdiques, cada cinc anys, totes les instal·lacions elèctriques de baixa tensió que van requerir inspecció inicial, i també les instal·lacions d'enllumenat exterior amb potència màxima admissible inferior o igual a 5 kW; també ho són, cada deu anys, les comunes a edificis d'habitatges de potència màxima admissible superior a 100 kW. (Cal sumar totes les potencies contractades a l'edifici i entitats per veure si aquest valor supera aquesta potencia)

Això vol dir que els habitatges en bloc no han de fer una inspecció periòdica perquè no van necessitar una inspecció inicial.

L'any 2004 es va publicar el Decret 363/2004 de 24 d'agost pel qual es regula el procediment administratiu per a l'aplicació del Reglament electrotècnic per a baixa tensió.

L'any 2013 es va derogar per sentència judicial. Quedant sense efecte els seus extrems.

Arran de la derogació el gener de 2014 es va emetre una nota d'aclariments sobre el procediment d'inspecció de les instal·lacions elèctriques.

En aquesta nota d'aclariments estableix que si es detecten defectes lleus o molt greus s'han de tractar segon s'estableix a la Instrucció 15/96.

Com es pot considerar si una instal·lació elèctrica es segura

Segons la instrucció 9/2004 s'estableix que si es vol fer unes modificacions determinades:
1. Ampliació de la potència contractada fins a un 50% de la potència mínima regulada inicial
2. Sol·licitar contracte de subministrament per una instal·lació de baixa en menys d'un any
3. Canvi de nom per una instal·lació amb antiguitat superior a 20 anys sense modificar l'activitat (art. 83.5 RD 1995/2000).

Cal fer un butlletí de reconeixement d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió
En aquest butlletí es determinen les condicions de seguretat que cal complir:
1. Compliment de les mesures de seguretat en relació a contactes directes. Vol dir que no existeixen cables o elements elèctrics en mal estat (trencats, cremats, descoberts...) que puguin fer un contacte directe amb una persona.
2. Existència de receptors, mecanismes i d'instal·lació elèctrica en el volum prohibit en cambra de bany i/o dutxa. Cal aplicar el BT-27 del REBT vigent. Bàsicament es que la distancia d'un endoll o interruptor a la zona de bany o dutxa a de ser superior a 60cm passat aquest espai.
3. Compliment de mesures adequades de seguretat contra contactes indirectes. Es a dir, existència de diferencials d'alta sensibilitat o de mitja sensibilitat i terra que aguantin la tensió.
4. Que existeixi interruptor general automàtic de tall omnipolar que protegeixi correctament la derivació individual, o d'ICPM en instal·lacions anterior al REBT-2002
5. Existència de protecció adequada contra curtcircuits i sobrecàrregues en els conductors en funció de la càrrega admissible dels aparells que a ells s'ha de connectar.  El BT-22 del REBT estableix que el límit de la intensitat de corrent admissible en un conductor ha de quedar en tot cas garantit pel dispositiu de protecció que podrà ser un interruptor automàtic de tall omnipolar o per tallacircuit de fusibles calibrats.

Aquest son el cinc punts bàsics que estableix com a no admissibles si no es compleix. Afegeix que qualsevol altre que comporti un imminent perill de caràcter greu per a les persones.

Si es pretén fer una elevació de la tensió defineix dos punts mes:
6. Excés de corrent de fuita sense receptors (superiors a 25mA)
7. Valors excessius de la resistència a terra, quan s'utilitzi aquest sistema de protecció. Aquí vol dir que ja dona per fet que NO existeixen instal·lacions a tots els edificis i habitatges, perquè no es obligatòria per edificis anteriors al REBT de 1973.

Que cal comprovar d'una instal·lació elèctrica per la tramitació de la cèdula d'habitabilitat

Primer de tot per la comprovació, cal que els subministres no estiguin donats de baixa, si no, no es podran fer les comprovacions i per tant no es podria fer la tramitació, o si es per una compra venda es podria fer el document Informe INH-08 sempre que s'hi puguin fer obres de rehabilitació per adequar-lo a les exigències del Decret d'habitabilitat vigent.
No hay texto alternativo para esta imagen
Si existeixen subministres es podran fer les comprovacions pertinents de les instal·lacions:
Aigua: que les aixetes tinguin subministre d'aigua freda i calenta.
Gas: demanar el certificat obligatori de revisió de la instal·lació.
Electricitat: caldrà comprovar que es segura i que te instal·lat un interruptor ICP. Per que sigui segura cal anar a veure que es demana per un certificat de reconeixement. Que cal complir:
1. Compliment de les mesures de seguretat en relació a contactes directes. Vol dir que no existeixen cables o elements elèctrics en mal estat (trencats, cremats, descoberts...) que puguin fer un contacte directe amb una persona.
2. Existència de receptors, mecanismes i d'instal·lació elèctrica en el volum prohibit en cambra de bany i/o dutxa. Cal aplicar el BT-27 del REBT vigent. Bàsicament es que la distancia d'un endoll o interruptor a la zona de bany o dutxa a de ser superior a 60cm passat aquest espai.
3. Compliment de mesures adequades de seguretat contra contactes indirectes. Es a dir, existència de diferencials d'alta sensibilitat o de mitja sensibilitat i terra que aguantin la tensió.
4. Que existeixi interruptor general automàtic de tall omnipolar que protegeixi correctament la derivació individual, o d'ICPM en instal·lacions anterior al REBT-2002
5. Existència de protecció adequada contra curtcircuits i sobrecàrregues en els conductors en funció de la càrrega admissible dels aparells que a ells s'ha de connectar. El BT-22 del REBT estableix que el límit de la intensitat de corrent admissible en un conductor ha de quedar en tot cas garantit pel dispositiu de protecció que podrà ser un interruptor automàtic de tall omnipolar o per tallacircuit de fusibles calibrats.
Aquest son el cinc punts bàsics que estableix com a no admissibles si no es compleix. Afegeix que qualsevol altre que comporti un imminent perill de caràcter greu per a les persones.
Si es pretén fer una elevació de la tensió defineix dos punts mes:
6. Excés de corrent de fuita sense receptors (superiors a 25mA)
7. Valors excessius de la resistència a terra, quan s'utilitzi aquest sistema de protecció. Aquí vol dir que ja dona per fet que NO existeixen instal·lacions a tots els edificis i habitatges, perquè no es obligatòria per edificis anteriors al REBT de 1973.
A part de la seguretat caldrà veure si tenen els mecanismes i punts de llum necessaris per a cada estança. Caldrà anar a cada normativa d'habitabilitat segons l'any de construcció de l'edifici per veure quines condiciones ha de tindre l'habitatge per considerar-se habitable.
Per els habitatges anteriors a l'onze d'agost de 1984 caldrà complir els requisits establerts a l'annex 2 del decret d'habitabilitat.
No hay texto alternativo para esta imagen
No hay texto alternativo para esta imagen
No hay texto alternativo para esta imagen


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada