16.9.19

HONORARIOS DE LOS PERITOS TERCEROS EN LAS TASACIONES PERICIALES CONTRADICTORIAS PARA ATC

actualitzat 5/2023

ORDRE VEH/13/2021, de 25 de gener, per la qual es fixen els honoraris màxims a percebre per les persones perites terceres en les taxacions pericials contradictòries
TEXT PUBLICAT

La taxació pericial contradictòria, regulada a l'article 135 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, és un mecanisme que permet als/a les contribuents corregir les valoracions realitzades pels òrgans competents de l'Administració tributària i que pot comportar que s'hagi de seguir la valoració d'una persona perita tercera.

L'article 161.4 del Reial decret 1065/2007, de 27 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament general de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desplegament de les normes comunes dels procediments d'aplicació dels tributs, preveu que les administracions tributàries competents puguin establir honoraris estandarditzats per a les persones perites terceres i que l'acceptació de la seva designació suposi també l'acceptació dels honoraris aprovats per l'Administració.

En aquest context normatiu, l'Ordre ECF/218/2009, de 16 d'abril, per la qual s'aproven els honoraris dels/de les perits/tes tercers/eres en les taxacions pericials contradictòries, va establir els criteris per determinar els honoraris màxims en aquest supòsit i així permetre als/a les contribuents que insten aquest procediment efectuar una previsió raonable dels honoraris que poden haver de satisfer.

Atès el temps transcorregut des de l'entrada en vigor de l'Ordre ECF/218/2009, de 16 d'abril, es considera necessari modificar els criteris de quantificació dels honoraris per tal d'assegurar que són proporcionals amb el grau de complexitat de la tasca realitzada. Així com establir que, quan la persona perita tercera es limiti a confirmar alguna de les valoracions de les persones perites anteriors, els honoraris seran menors i s'introdueix un límit màxim a l'import dels honoraris amb independència del valor de l'immoble.

Per tant, aquesta disposició resulta del tot necessària, eficaç i proporcionada als seus objectius, ofereix seguretat jurídica, compleix amb els principis de transparència i eficiència, i el seu contingut respon als principis de bona regulació.

Per tot això, en ús de les facultats que m'atorga l'article 39.3 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern,

 

Ordeno:

 

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és establir els honoraris màxims a percebre per les persones perites terceres designades per a intervenir en les taxacions pericials contradictòries, d'acord amb l'article 135 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, i els criteris per al càlcul.

 

Article 2

Import màxim dels honoraris

La quantia màxima dels honoraris a percebre per les persones perites terceres que intervinguin en taxacions pericials contradictòries no podrà excedir dels imports que s'estableixen a l'annex d'aquesta Ordre.

 

Article 3

Criteris per al càlcul dels honoraris

Per determinar els honoraris es consideren els criteris següents:

a) La quantia màxima dels honoraris es calcula en funció del valor comprovat per l'Administració tributària i que determina l'import de la liquidació objecte del procediment de taxació pericial. Les quantitats resultants inclouen les despeses del visat col·legial.

b) Si s'han de valorar diversos béns de la mateixa naturalesa ubicats en el mateix edifici, els honoraris es determinen a partir del valor mig del conjunt dels béns i s'afecta amb el coeficient següent: 1,10 si hi ha dos béns; 1,15 si n'hi ha tres i 1,20 si n'hi ha més de tres. Aquest criteri també s'aplica si s'han de valorar diverses parcel·les ubicades en el mateix polígon.

c) En cas que la persona perita tercera faci ús de la possibilitat fixada a l'article 161.5 del Reglament general de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desplegament de les normes comunes dels procediments d'aplicació dels tributs, aprovat pel Reial decret 1065/2007, de 27 de juliol, i confirmi alguna de les valoracions de les persones perites anteriors justificant el compliment de l'Ordre ECO/392/2014, de 30 de desembre, per la qual s'estableixen els requisits mínims que ha de contenir l'informe de valoració, els honoraris màxims seran el 50 % de les quanties establertes conforme als apartats a) i b).

d) En cap cas els honoraris de la persona perita tercera podran excedir els 5.000 euros per la valoració de béns i drets de qualsevol naturalesa que formin part d'un mateix expedient.

e) Si l'immoble s'ubica en un municipi diferent al de la residència de la persona perita, els honoraris inclouen despeses de desplaçament per la quantitat de 0,30 euros per cada quilòmetre de distància d'anada i de tornada entre el municipi de la seva residència habitual i el del domicili de la ubicació dels immobles.

 

Article 4

Informe de valoració de la persona perita tercera

L'informe de valoració emès per la persona perita tercera ha de justificar el compliment de l'Ordre ECO/392/2014, de 30 de desembre, per la qual s'estableixen els requisits mínims que ha de contenir l'informe de valoració del pèrit tercer en el procediment de taxació pericial contradictòria.

 

 

Disposició transitòria

Aquesta Ordre és d'aplicació als procediments en què la data de sol·licitud de la taxació pericial contradictòria sigui posterior al 31 de gener de 2021.

 

 

Disposició derogatòria

En entrar en vigor aquesta Ordre queda derogada l'Ordre ECF/218/2009, de 16 d'abril, per la qual s'aproven els honoraris dels/de les perits/es tercers/es en les taxacions pericials contradictòries.

 

 

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor el dia 1 de febrer de 2021.

 

Barcelona, 25 de gener de 2021

 

Pere Aragonès i Garcia

Vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda

 

 

Annex

Import màxim dels honoraris

 

Valor de l'immoble (euros)

Honoraris (euros)

Fins a 300.000,00

500,00

De 300.000,01 a 8.000.000,00

500,00 + 0,0005 de l'excés sobre 300.000,00

De 8.000.000,01 en endavant

4.350,00 + 0,00005 de l'excés sobre 8.000.000,00

Les quantitats resultants no inclouen l'IVA


del 2009 que estan estancats inclús el 2021 encara van baixar més els honoraris en els trams superiors al primer en un 50% o més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada