11.7.18

L'ICAEN amb la certificació d'eficiència energètica als edificis

L'ICAEN amb la certificació d'eficiència energètica als edificis
Obrir des del navegador


Noves eines de certificació energètica d'edificis

El Ministerio para la Transición Ecológica ha publicat al seu web oficial, com a documents reconeguts, noves eines de certificació energètica d’edificis que s’afegeixen a les existents fins ara.

Les noves eines són:
  • CYPETHERM HE Plus. Vàlida per a certificar tant edificis existents com de nova construcció.
  • SG SAVE. Vàlida per a certificar tant edificis existents com de nova construcció.
  • CE3X. Vàlida ara també per a certificar edificis de nova construcció d’ús residencial i petit terciari.
Més informació
Calculadora de finestres eficients

L'ICAEN posa a disposició de l'usuari una nova eina virtual per calcular quin tipus de finestres són les més eficients per a cada llar.

L’aplicació calcula quin tipus de finestres són més adients en funció de la zona climàtica on està situat l’edifici i l’orientació de cada finestra, i el cost d’adquisició aproximat sense instal·lació ni impostos. També dona una idea de l’estalvi econòmic (€) en energia consumida (kWh/any) que suposaria el canvi de finestres.

El resultat serà una guia del que caldrà demanar a l’instal·lador per a tenir unes finestres eficients que ajudin a estalviar energia, reduir el soroll i aconseguir més confort a casa. Instal·lar unes finestres energèticament eficients redueix la demanda d’energia, afavoreix el medi ambient i fa casa nostra més sostenible.

Accès a la calculadora de finestres.

Com aplicar filtres a l'hipermapa de certificats energètics

L'hipermapa sobre certificats d'eficiència energètica és una eina accessible des del Portal de Mapes de la Generalitat de Catalunya que permet consultar en temps real tots els certificats d’eficiència energètica d’edificis registrats a Catalunya.
Els mapes interactius permeten localitzar els certificats disponibles per a habitatges, edificis i sector terciari. Aquesta eina serveix per cercar un certificat segons la referència cadastral i l’adreça postal i també permet navegar pel mapa per tenir una visió global de les certificacions realitzades i la seva qualificació
L'eina permet fer cerques i fent zoom sobre la zona desitjada es poden veure tots els certificats d’eficiència energètica d’edificis registrats. A més, fent clic sobre un punt concret es pot accedir a un resum del certificat i trobar un enllaç al Cercador de certificats de l’Institut Català d'Energia (ICAEN) on es pot trobar més informació i descarregar l’etiqueta d’eficiència energètica de l’edifici seleccionat.
Per facilitar l'ús de l'eina, l'ICAEN posa a disposició un breu manual per guiar l'usuari a l'hora d'aplicar filtres que permeten acotar la cerca en funció d'uns criteris seleccionats previament.
 
Justificació de la contribució solar tèrmica d'ACS amb bomba de calor aerotèrmica en les certificacions energètiques
La Direcció General d’Energia Mines i Seguretat Industrial (DGEMiSI) va publicar el març del 2016 una primera nota aclaridora sobre la substitució de l’aportació solar mínima per a la producció d’ACS mitjançant bomba de calor aerotèrmica. Donada l’evolució de la normativa els darrers anys i la recent publicació de normatives UNE-EN relacionades amb les bombes de calor, la DGEMiSI ha actualitzat la nota amb data de juliol de 2018.
Donat que es reben consultes freqüents en relació a la justificació tècnica necessària per realitzar la contribució solar tèrmica d’aigua calenta sanitària (ACS) amb bomba de calor aerotèrmica, l'Institut Català d'Energia ha publicat també un document per explicar la justificació tècnica d'aquesta substitució.
Les consultes es realitzen tant per part de tècnics que intervenen en els projectes d’edificis, com per tècnics municipals que han d’acceptar o rebutjar les justificacions dels primers.
El document ofereix un seguit de consideracions necessàries per a l’acceptació de les bombes de calor activades elèctricament com a substitució d’altres energies renovables, així com consideracions sobre el rendiment estacional, el càlcul de demanda d’aigua calenta sanitària (ACS), el càlcul d’energia primària no renovable del sistema de referència, el càlcul d’emissions, i el càlcul de la demanda energètica i el consum energètic mensual de calefacció.
El document també recull exemples, normativa i documents de referència.

Més informació
Nou servei per saber l'estat de la tramitació de certificats energètics a través de Telegram

L’Institut Català d'Energia, utilitzant el servei de missatgeria del 012 de la Generalitat de Catalunya a través de l’app Telegram, donarà informació sobre l’estat de la tramitació de certificats d’eficiència energètica.

Amb una senzilla consulta a través del vostre telèfon podreu saber si les etiquetes s’estan tramitant normalment o bé si hi ha alguna incidència en la tramitació.

En aquest enllaç podeu trobar les instruccions per a configurar el servei.
 
Novetats del Registre de certificats d'eficiència energètica d'edificis

El Model de representació que s’adjunta al formulari de sol·licitud d’inscripció al Registre de certificats d’eficiència energètica d’edificis, s'ha adaptat al nou Reglament general de protecció de dades de la Unió Europea, en vigor des del 25 de maig de 2018.

El podeu trobar, com sempre, a l’apartat documents descarregables dels tràmits de la certificació energètica.
 
Eines virtuals de rehabilitació energètica

El Consorci Metropolità de l’Habitatge ha creat l’App Rehabilita, una llar eficient, una aplicació per a mòbils i tauletes per donar orientació sobre la reducció de la demanda energètica i la millora del confort que es poden aconseguir en un habitatge, en funció de les actuacions de rehabilitació que s’hi realitzin.

En la mateixa línia, l'Institut Català d'Energia posa a disposició el Simulador de mesures de rehabilitació energètica, una eina que mostra la viabilitat tècnica i econòmica de les mesures de rehabilitació energètica als edificis residencials.
ENERHAT i ENERPAT, noves eines de rehabilitació energètica d'edificis
ARC, el Grup de Recerca Enginyeria i Arquitectura de La Salle, ha posat a disposició de l'usuari les aplicacions web ENERHAT i ENERPAT que permeten valorar la rehabilitació energètica d'edificis residencials.
L'eina ENERHAT (Energy Housing Assessment Tool) permet a llogaters, propietaris i agents immobiliaris conèixer l'estat de conservació dels edificis residencials i la seva classificació energètica, comparar la seva eficiència energètica amb immobles similars, valorar la inversió necessària per millorar-los i trobar subvencions per a dur a terme la reforma.
L'ENERPAT (Energy Planning Assessment Tool), per la seva banda, és una aplicació adreçada a professionals del sector de l'edificació (arquitectes, urbanistes, constructors, tècnics i gestors municipals) per avaluar l'estat del parc edificat i definir estratègies de rehabilitació per millorar l'eficiència energètica dels edificis residencials.
Ambdues eines integren les dades obtingudes de les certificacions energètiques facilitades per l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), dels informes tècnics de l'edificació (ITEs) gestionats per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i del cadastre, conjuntament amb informació geogràfica. Les mesures de rehabilitació estan basades en l'eina de simulació de ICAEN i en la “Estrategia a largo plazo para la rehabilitación energética en el sector de la edificación en España” (ERESEE 2014).

Accés a l'eina ENERHAT

Accés a l'eina ENERPAT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada