23.7.15

L'estafa del Informe d'Idoneïtat Tècnica del Projecte en les llicencies d'obres de Barcelona

Del meu punt de vista es una estafa amb tota regla, legal, però estafa o si mes no així ho sento.
Per sol·licitar una llicencia d'obres a BCN has de fer consulta prèvia a l'Ajuntament via internet (tramitació electrònica que te molts problemes amb els navegadors). I aquesta consulta caduca els sis mesos. Vises el projecte i demanes el Informe d'Idoneïtat Tècnica del Projecte que normalment ho fas conjunt ja que el Col·legit CAATEEB actua com una Entitat Col·laboradora de l'Ajuntament de Barcelona, ara ja se que millor no fer-ho al mateix moment, perquè després poden venir les sorpreses que ningú t'explica.
Un cop has passat les revisions del projecte perquè estigui correcte, pagues el cos del visat del projecte i de l'octubre cap a qui pagues una taxa en el cas de Comunicat amb projecte tècnic de 249€+iva a l'entitat col·laboradora que correspon al Informe d'Idoneïtat Tècnica (IIT) per a la verificació i control urbanístic de les obres, en comptes de realitzar-ho l'Ajuntament com es feia fins aleshores. I aquest informe IIT només te una vigència de 3 mesos, ara ja ho se encara que ho posa clarament al document. Es a dir que la consulta son 6 mesos i el document IIT 3 mesos, important saber-ho. Si es passen el 6 mesos de la consulta sense demanar IIT, cap problema tornes a fer el pas de la consulta i no te cos, però si venç el termini del IIT cagada perquè et tornarà a costar 249€+iva per certificar-te el que ja et van certificar, el que si que aquest cop es rapidíssim d'avui per demà tens el document, però a un cost..... I com el que es fa es verificació i control urbanístic de les obres en un termini de tres mesos difícilment varien les condicions.
Quant tens el IIT, tornes entrar via internet a l'Ajuntament per tramitar la llicencia i en un dels punts et demana que indiquis una data per començar les obres i d'aquesta data tens sis mesos per acabar-les. Si per qualsevol problema del constructor no et pot especificar aquesta, vas esperant per veure quant es podran iniciar les obres i no t'adones que els tres mesos passen volant. Quant el constructor et diu quant començarà inicies el procés per sol·licitar la llicencia i veus que el document ha caducat (primera vegada que em passa), i està escrit i no puc dir res, però si queixar-me perquè millorin les coses i amb el meu cas per 10 dies que vaig passar el termini, trobo que el castic de 249+iva es molt gran per certificar-me el que m'havien certificat 3 mesos + 10 dies abans.
El que he descobert amb això es que l'opció de tramitar conjuntament IIT quan fas el visat del projecte es un error. Es preferible fer el projecte, visar-lo i un cop saps segur quant es preveu iniciar-les fer el tramit del document IIT, no abans.
El que si que vull agrair al Col·legit CAATEEB, es la poca informació que te penjada a la web sobre les conseqüències de la caducitat del IIT i el doble cost que implica, molt mal servei els tècnics i això que es qui ha de vetllar pels nostres interessos.

http://www.apabcn.cat/ca_es/ciutada/idoneitat/pmf/Pagines/caducitat-consulta-previa-barcelona.aspx

http://www.apabcn.cat/ca_es/ciutada/idoneitat/actualitat/Pagines/preu-informe-idoneitat.aspx



Pere Domènech Bernat
Arquitecte Tècnic i Enginyer Edificació
--------------------------------
ARQUITECNIC.NET
Ramón y Cajal, 45 Local 4ª · 08012 Barcelona
Tel. 670 257 703
Correu electrònic :
tecnic@arquitecnic.net
Pàgina web  www.arquitecnic.net


1 comentari:

  1. És una animalada que per la intervenció més mínima cobrin 249€, de vegades igualant gairebé el cost de l'obra. No té sentit.

    ResponElimina