2.4.15

Els edificis públics de la Rambla vulneren la norma de façanes

http://noticias.habitaclia.com/els-edificis-publics-de-la-rambla-vulneren-la-norma-de-facanes/?utm_source=boletines&utm_medium=email&utm_campaign=actualidad_inmobiliaria_124

Els edificis públics de la Rambla vulneren la norma de façanes

1 de abril del 2015
elpuntavui.cat, Ivan Vila, 27 de març – L'anàlisi en profunditat de la Rambla que l'Ajuntament està efectuant des de fa tres anys per mirar de resoldre alguns dels problemes endèmics del passeig està fent aflorar alguna curiositat tan sorprenent com significativa. Com ara l'incompliment generalitzat de l'ordenança municipal de paisatge urbà: les façanes de 124 edificis i comerços del passeig la vulneren en algun punt, incloent-hi catorze edificis institucionals, segons va detectar el consistori durant una revisió feta al febrer per comprovar l'adequació dels edificis del passeig a la norma.
Si es té en compte que la numeració de la Rambla arriba al 142 a la banda Besòs i al 135 a la banda Llobregat, i que hi ha immobles que agrupen diversos números, es veu que parlem d'incompliments en la immensa majoria de casos. Mònica Mateos, directora del pla Cor, el procés d'intervenció integral a la Rambla va xifrar en aproximadament un 80 % l'índex d'edificis del passeig que fan cas omís de la norma, en una reunió amb les entitats de la Rambla que va tenir lloc dimecres i en què se'ls presentava el balanç de mandat del pla. Després, en conversa amb els periodistes presents en l'acte, tant ella com la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, van matisar que en molts casos es tracta d'irregularitats lleus i, la majoria, de fàcil correcció.
Els incompliments més usuals són la presència a les façanes de focus, alarmes o rètols fora de normativa –perquè són massa grans, per exemple–. Altres irregularitats detectades són l'emplaçament de plafons o aparells d'aire condicionat, la presència de taques cromàtiques sobre paraments i la situació incorrecta de testos encarats cap a la part exterior dels balcons.
De moment, l'Ajuntament ha remès als propietaris de les 110 finques privades amb façana a la Rambla on ha detectat vulneracions de la norma una carta acompanyada d'una fitxa amb el detall d'aquestes i en què se'ls suggereix els passos a fer per resoldre-les. En la missiva, que també s'ha fet arribar als propietaris del negoci en el cas que els incompliments s'hagin detectat a l'establiment instal•lat als baixos, se'ls dóna de termini fins al 15 d'abril per regularitzar la situació, tot i que Homs aclareix que el termini és per contactar amb l'Ajuntament i començar a fer voluntàriament les correccions oportunes. "No serem estrictes, no sancionarem ningú el 16 d'abril, però volem que la gent es doni per assabentada i s'hi posi per endreçar la situació", explica. El consistori també els oferirà assessorament i ajuts econòmics extraordinaris per adequar-se a la norma.
Quant als catorze edificis institucionals també revisats, seran les mateixes administracions que en són titulars les que assumiran "algunes intervencions per tal d'adequar-los millor a la normativa", en la terminologia oficial.
Evidencien els resultats de la revisió que els propietaris i comerciants de la Rambla són especialment incomplidors? El gerent de l'entitat Amics de la Rambla, Xavier Masip, entén que no: "L'ordenança de paisatge s'incompleix arreu. Si la revisió es fes a la resta de Barcelona, els resultats haurien estat molt similars. El que passa és que la Rambla és el lloc més visitat de Barcelona i ara toca endreçar-la." En tot cas, tant l'alt grau d'incompliments com el fet que fins i tot les administracions facin cas omís de la norma als seus edificis fan preguntar-se si en aquest, com en altres àmbits regulats per l'Ajuntament, no hi ha un excés de regulació, ja sigui en relació amb l'usuari, incapaç de controlar i adaptar-se a la quantitat de disposicions, o en relació amb la capacitat del consistori per fer complir les regles que ell mateix estableix.
Un pla per posar ordre
Sigui quina sigui la resposta, ara és a les façanes de la Rambla on es posa l'èmfasi, perquè és la Rambla el que es vol racionalitzar. La revisió del paisatge urbà constitueix la segona fase d'un pla inspector concebut per traçar el perfil actual del passeig. Els treballs per posar-hi ordre havien arrencat el mandat passat i van ser reconduïts al principi de l'actual mitjançant un procés participatiu amb veïns, comerciants i entitats de la zona. El denominat pla Cor té dos eixos principals, desenvolupats després d'haver completat, el 2012, la primera fase del pla inspector, centrada en l'ocupació de l'espai públic: el pla d'usos, que el govern de Xavier Trias va pactar al desembre amb el PSC i que veta l'obertura de cap més hotel i establiment de restauració que els actuals (n'hi ha 40 dels primers i 98 bars i restaurants), i el pla especial d'ordenació del passeig, que regula les activitats que es fan a la vorera central. Aquest pla restringeix els espais on hi pot haver terrasses; limita a dotze i setze el nombre màxim de quioscos de premsa i flors, respectivament; redueix el nombre de places per a pintors, que només es podran situar al costat Besòs, i eradica les paradetes dels antics ocellaires, amb els quals el consistori haurà de negociar la indemnització corresponent.
El document està en fase d'al•legacions fins al 10 d'abril i ja no s'aprovarà definitivament fins al pròxim mandat. Serà llavors quan tocarà posar fil a l'agulla a les intervencions urbanístiques que haurien de completar el lifting de la Rambla, però aquestes encara s'han de definir. L'endreça de les façanes ara encetada tan sols és un petit pas més enmig d'un trajecte llarg i feixuc.
LES XIFRES
352.177 persones es desplacen per la Rambla un dia festiu, i 287.537, un feiner. En total, més de 100 milions l'any.
55 metres fa la Rambla, que té 1.200 metres de llargada, al punt més ample, i 23 al més estret.
1.033 veïns estan empadronats al passeig, on hi ha 518 habitatges i 734 empreses domiciliades.
40 hotels, que sumen 4.319 places, hi ha a la Rambla, i 98 bars i restaurants. No se'n poden obrir més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada